ההנחייה הקבוצתית ותרומתה להתמודדות עם הבדידות / ד"ר צבי ברק

"לא טוב היות האדם לבדו" כבר נכתב בספר בראשית. על ערך החיברות אצל האדם נכתב בעשרות מאמרים ומחקרים. כך שעל העובדה שהאדם הוא יצור חברתי והתרומה של יחסים בינאישיים לבני האדם אינה דורשת הרחבה.

מה כן, דרושה התמודדות מערכתית עם בעיית הבדידות, ולכך התייחסתי בדף עמדה זה.

בשנים האחרונות נושא ה"בדידות" כתופעה עולה שוב ושוב. והוא הופך להיות אתגר של החברה המודרנית באנגליה למשל, מינו שרה מיוחדת לענייני בדידות ש"אמורה לפתור את בעית הבדידות המדכאת שממנה סובלים כ- 9 מיליון אזרחים במדינה".

בארץ, גופים שונים בוחנים את הנושא למעלה מעשור ומפעילים תוכניות שונות להתמודדות עם הבדידות: משרד הרווחה, הביטוח הלאומי, אשל, על"ה, מחלקות הרווחה ברשויות, מתנ"סים וכו'.

מעניין, שככל שהטכנולוגיה מתפתחת, כך אנשים מרגישים בודדים יותר…

דרך אגב, בקיבוצים בזמנו התנגדו לאשר חלוקת קומקומים לחדרים מתוך כוונה לחייב את החברים לבוא לחדר התרבות בכדי לשתות יחד מהסמובר.. וכך לשמר בחברה הקיבוצית את החברותא.

הגורמים המרכזיים לכך ברורים ומתבקשים, תוחלת החיים הארוכה ויציאה לפרישה בגיל פיזיולוגי צעיר יחסית, מבוגרים ה"מאבדים" את חבריהם מהמחזור ונותרים לבד. התא המשפחתי שהשתנה כאשר המגורים אינם במעון משפחתי משותף של ההורים עם הילדים ועם הסבא והסבתא… כל אחד בנפרד..

 

והרי לנו מתכון להרחבת תופעת הבדידות בקרב מבוגרים הנותרים בגפם.

אחת הדרכים היעילות להתמודד עם התופעה ברמה הפרקטית הינה להעביר את האחריות לגורמים מקומיים כדוגמת מחלקת הרווחה העירונית, מתנ"ס, סניף ביטוח לאומי וכו'… גופים מקומיים אלה יאתרו קבוצה של מבוגרים בעלי רקע מתאים מתוך אוכלוסיה זו לעבור הכשרה לשמש כמנחי קבוצות, ולאחר הכשרתם להפעילם כמנחים במסגרת התנדבותית לקבוצות העמיתים.

עצם העובדה שההכשרה תוצע למבוגרים זה יצור עניין לאוכלוסיה רחבה ואתגר מרתק לפונים לתחום.

בהמשך, יגובשו קבוצות מבוגרים במרכזי יום לקשיש, מתנסים, מסגרות חינוך כאלה ואחרות ויזכו למפגשים מונחים בנושאים שונים הקשורים לאתגרים המאפיינים אותם במעגלי החיים.

אין ספק שמפגשים כאלה יאפשרו למבוגר לפגוש בקבוצת שייכות דומה לו, יוכל לדון איתם בנושאים הקרובים אליו וכל זאת בהובלת מנחה עמית השייך לקבוצת שייכות זו שעבר הכשרה מתאימה.

המפגשים הקבועים ייצרו הכרות וחברויות חדשות ויתנו משמעות בעלת ערך לחייהם. הרי, בדידות עפ"י מחקרים רבים היא מקור לדיכאון, חוסר הערכה ומצוקה גדולה. בסקרים רבים, הגורם הראשון במעלה למצוקת  מבוגרים הוא לא במצוקה חומרית או בריאותית אלא דווקא במצוקה נפשית הנובעת מבדידות.

על כן זה אתגר ארגוני חשוב לגופים מקומיים להניע תהליך מסוג זה והמשכו בעלות קטנה יחסית עם ערך חברתי גדול.

בכל מקרה, נשמח להעמיד את ניסיוננו הרב לכל ארגון מקומי שירצה ליישם המודל בסביבתו, גישות רכשה ניסיון רב בתחום ומובילה את הכשרת המנחים בישראל. ההכשרה מוכרת ע"י משרד החינוך השותפה לתעודה.

למגוון הקורסים שלנו לחצו כאן

כל הזכויות שמורות למכללת גישות
Crafted by Pionet Logo
עוגיות

אתר זה משתמש בעוגיות כדי לשפר את הפונקציונליות של האתר, לספק לך חוויית גלישה טובה יותר ולאפשר לשותפים שלנו לפרסם לך.

מידע המפרט על השימוש בעוגיות באתר זה וכיצד ניתן לדחות אותם, ניתן לצפות במדיניות העוגיות שלנו.

על ידי שימוש באתר זה או לחיצה על "אני מסכים", אתה מסכים לשימוש בעוגיות.

לשיחה עם יועצת לימודים





    • הנחיית קבוצות
    • *חדש* הכשרת מנחים לקבוצות תמיכה
    • יעוץ ארגוני
    • הדרכות ד''ר צבי ברק
    • הכשרה לניהול
    • לימודי און ליין
    • אימון אישי